HYDRATATIE - Pure Skin by Myrthe
821
post-template-default,single,single-post,postid-821,single-format-standard,bridge-core-2.5.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-23.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

HYDRATATIE

HYDRATATIE

Hoewel hydratatie éen van de belangrijkste processen in onze huid is, hoor je het begrip vooral vaak in reclames voor producten waar verder niet zoveel over te melden is. En dat is jammer! Het gemak waarmee het woord hydratatie gebruikt wordt, staat namelijk haaks op de complexiteit van het proces dat dagelijks in onze huid plaatsvindt.

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vocht en daarmee is water een essentiële stof voor ons lichaam.
Hydratatie is het proces dat ervoor zorgt dat we vocht vasthouden en verdelen. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, brengen we bij hydratie dus geen vocht in de huid, maar zorgen we er juist voor dat vocht op een gecontroleerde wijze onze huid verlaat. In dat proces spelen zogenoemde huidreservoirs en in het bijzonder de hydrolipidelaag een belangrijke rol. Dat werkt ongeveer zo.

Vanuit het binnenste van onze huid verdampt voortdurend vocht door de huidlagen heen naar buiten. Dit proces noemen we TEWL (Trans Epidermal Water Loss). De gemiddelde hoeveelheid water die een mens per dag verliest door verdamping, ontlasting en overige oorzaken is ca. 2 liter. Bij een gezonde huid met een intacte hydrolipidelaag verloopt dit proces gestructureerd en blijft er overal in de huid voldoende water over om deze soepel, zacht en stabiel te houden. Als de hydrolipidelaag echter beschadigd is, kan het vochtverlies zomaar verdubbelen.

De hydrolipidelaag is onze bovenste huidlaag en bestaat uit dode huidcellen, triglyceriden en ceramiden. Deze huidcellen bevatten op hun beurt weer NMF’s (Natural Moisturizing Factors) oftewel water bindende eiwitten die heer en meester zijn in het vasthouden en aan zich binden van vocht. Als al deze factoren in de juiste verhoudingen aanwezig zijn, spreken we van een intact zijnde hydrolipidelaag waaruit vocht natuurlijk en niet overdadig verdampt.

Zijn deze factoren echter niet of niet in de juiste hoeveelheden aanwezig, dan spreken we van een beschadigde hydrolipidelaag. In zo’n geval is het belangrijk om eerst de hydrolipidelaag te herstellen en zo de huid te ‘hydrateren’.

No Comments

Post A Comment